High Speed E-bikes

Een high-speed e-bike is een elektrische fiets die trapondersteuning geeft tot 45 km/u. Een gewone e-bike doet dat tot 25 km/u en daarom is de high-speed e-bike zeer geschikt voor woon-werkverkeer. Omdat de high-speed e-bike zo veel sneller kan, gelden onderstaande regels: 
 

Wanneer mag ik op een high speed e-bike rijden?
U mag met een high speed e-bike de openbare weg op wanneer het een snorfietskenteken of bromfietskenteken heeft. De RDW geeft een typegoedkeuring af en ook een kenteken. Door nieuwe Europese regelgeving moeten alle high speed e-bikes vanaf 1 januari 2017 een bromfietskenteken hebben.
 

Regels voor high speed e-bike als snorfiets
Door huidige regelgeving kunnen fabrikanten een high speed e-bike laten keuren als snorfiets. Bij de toelatingskeuring kijkt de RDW dan alleen naar de constructiesnelheid zonder meetrappen. Wanneer de constructiesnelheid maximaal 25 kilometer per uur is, dan is het een snorfiets. Er gelden regels voor snorfietsen. Zo mag u niet harder rijden dan 25 kilometer per uur binnen en buiten bebouwde kom. Overige voorwaarden zijn: 


Regels voor high speed e-bikes als bromfiets
Fabrikanten kunnen een high speed e-bike nu al laten keuren als bromfiets. En zo vooruitlopen op de nieuwe Europese regelgeving. Vanaf 1 januari 2017 moeten fabrikanten namelijk bij een toelatingskeuring kijken naar hoe hard een high speed e-bike kan als iemand meetrapt. De zogeheten maximale voertuigsnelheid bepaalt dan wat voor voertuig de high speed e-bike is. Heeft de high speed e-bike een voertuigsnelheid van maximaal 45 kilometer per uur? Dan is het een bromfiets. Er gelden regels voor bromfietsen. Zo mag u op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom niet harder rijden dan 30 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom niet harder dan 40 kilometer per uur. Op de rijbaan mag u niet harder rijden dan 45 kilometer per uur. Verder moet u:


Snorfietskenteken gratis omzetten naar bromfietskenteken
Vanaf 2016 kunnen personen hun snorfietskenteken voor hun high speed e-bike laten omzetten naar een bromfietskenteken. Dit is kosteloos.


Kenteken voor uw high speed e-bike
Zonder snorfietskenteken of bromfietskenteken mag u met een high speed e-bike niet op de openbare weg rijden. Bij de RDW kunt u een typegoedkeuring aanvragen en daarmee ook een kenteken. Hier zijn kosten aan verbonden. 


Onze merken high-speed e-bikes